תהליך השיקום
אבחון והערכה
ילדכם אותר בבדיקת הסינון בבית החולים עם ירידה בשמיעה.
ישנן מספר סיבות שיכולות לגרום לירידה בשמיעה אצל פעוטות וילדים. אנו ממליצים לכם ההורים לפנות אלינו לשיחת ייעוץ והכוונה ראשונית, גם אם עדיין לא הסתיים במלואו תהליך הבירור הרפואי.
תוכלו לקבוע פגישת היכרות (אינטייק) אצלנו במיחא. הפגישה בהשתתפות מנהלת מיחא/אודיולוגית/ עו"סית/ אתם ההורים ובני משפחה הקרובים וכמובן הפעוט/הילד, במסגרתה נכיר את הרקע המשפחתי, הרפואי והשמיעתי של ילדכם. ניתן לכם הסבר על הלקות, על מעונות היום השיקומיים
וגני מיחא. כמו כן, נערוך לילד בדיקת שמיעה התנהגותית ראשונה במכון השמיעה שלנו. בנוסף, נתאם מועד לאבחון ראשוני אצל קלינאית התקשורת שלנו ומדריכת ההורים המוסמכת.
מפגש האבחון הראשון עם קלינאית התקשורת יכלול משחק משותף באמצעותו נתבונן יחד על מכלול היכולות של ילדכם.
בהיבט השמיעתי, נסביר על הקשר בין תוצאות בדיקות השמיעה לבין התפקוד של ילדכם בפועל. נסביר אילו צלילים נגישים עבורו ונבדוק האם הוא עוקב אחר הצלילים במרחב (מאיזה מרחק? באיזו עוצמה?). נעריך גם את היכולות של ילדכם בהיבטי תקשורת, משחק, שפה ודיבור כשהוא בשלב בו עדיין אינו מרכיב עזר שמיעתי.
בנוסף, תקבלו הדרכה בסיסית על עבודה שמיעתית ובניית התקשורת עם ילדכם בבית ובכלל על התאמת הסביבה לצרכיו של ילדכם.
נבצע חשיבה משותפת לגבי מסלול השיקום המתאים לילדכם, תוך התחשבות מקסימלית בהעדפותיכם.
חשוב לנו להדגיש, הגישה הטיפולית-השיקומית במיח"א דוגלת בהתערבות מוקדמת ככל הניתן. לשיטתנו, השיקום של ילדכם מתחיל כבר מרגע הגעתכם אלינו לפגישת האינטייק ואנו יודעים מניסיון רב-שני כי ככל שיינתן מענה מקצועי מותאם לצרכי הפעוט בשלב מוקדם יותר, כך יגדלו הסיכויים לשיקום השמיעה שלו באופן מקסימלי.
מסלולי השיקום גילאי 0-3
ילדכם אובחן עם לקות בשמיעה עם לידתו בבדיקת הסינון בבית החולים ובהמשך בבדיקת .BRA
מרגע בואכם אלינו לפגישת היכרות עם ילדכם, נספק לכם מעטפת טיפולית מקצועית, חמה ותומכת שתסייע לילדכם במגוון מסלולים שאנו מציעים ובהתאם לצרכים הספציפיים שלו ושלכם.
הצוות המקצועי במיח"א ידריך וילווה אתכם, ויוודא שתקבלו מושג רחב ככל הניתן כדי שתוכלו לקבל החלטה מושכלת:
-
לאיזו מסגרת יכנס ילדכם ומתי?
-
מהו האביזר השמיעתי בו ישתמש (מכשיר שמיעה או שתל)?
-
מהי שיטת התקשורת המועדפת עבורו ועבורכם?
מסלולי השיקום במיח"א
מעון יום שיקומי
מרכז מיחא חיפה מפעיל שלושה מעונות יום.
שני מעונות דוברי עברית (גילאי חצי שנה עד שנתיים, גילאי שנה וחצי עד שלוש) ומעון דובר ערבית (גילאי חצי שנה עד שלוש). מרכז מיחא טבריה מפעיל מעון יום דובר עברית. בכל כיתה מתחנכים עד 10 פעוטות, המלווים בצוות חינוכי ופארא רפואי רב מקצועי. ימי הפעילות: א-ו.
שעות הפעילות: א-ה 07:30-15:00, ו' 07:30-12:00 כל כיתות המעון משתמשות בתקשורת המשלבת שימוש בשפה דבורה (עברית או ערבית) וסימנים המלווים את הדיבור. כל ילד במעון זכאי לטיפולים שבועיים של קלינאית תקשורת ומרפאה בעיסוק. בנוסף, מתקיימות קבוצות טיפוליות, כחלק משגרת השבוע במעון. הילדים זכאים לבדיקות שמיעה (לפחות 3 פעמים בשנה). התכנים במעון מותאמים לגילאי הילדים ועוסקים ברוטינות משגרת היום יום. תכנית הלימודים ממוקדת בנושא התקשורתי- השמיעתי, כך שמתרגלים ומאמנים את היכולות השמיעתיות והאחרות באמצעות משחק חווייתי.
טיפול פרטני
אם ילדכם עדיין אתכם בבית או מתחנך במסגרת חינוכית רגילה או במעון יום שיקומי אחר (בעקבות לקות התפתחותית אחרת אליה מתלווה גם ליקוי שמיעתי בדרגה כזו או אחרת), באפשרותכם להגיע לטיפולים פרטניים אצל קלינאית תקשורת המתמחה בהדרכת הורים במרכזי מיח"א בחיפה או בטבריה. במסלול זה תוכלו להתחיל את תהליך השיקום גם אם עדיין לא ברור מצבו השמיעתי של ילדכם וטרם החלטתם על העזר השמיעתי ו/או המסגרת החינוכית הנכונים לו.
הטיפולים נעשים בתדירות משתנה (פעם בשבוע עד פעם בחודש). דרך משחק משותף עם הילד ואתכם ההורים, נלמד יחד על יכולותיו של הילד בהיבטים של תקשורת, שפה, שמיעה ודיבור. נקבל יחד החלטות על המשך תהליך השיקום. במסגרת זו, תוכלו גם לתאם בדיקות שמיעה אצלנו במכון האודיולוגי. כמו כן, באפשרותכם לתאם ביקור בית/ביקור במסגרת החינוכית בה הילד מתחנך של קלינאית תקשורת מטעם מיחא. הקלינאית תדריך אתכם ואת הצוות החינוכי בסביבה הטבעית של הילד כיצד לבצע התאמות ללקות השמיעה.
מסלולי השיקום גילאי 3-6
בכפוף לחוק חינוך חובה בישראל, עתיד ילדכם בהגיעו לגיל 3 לעבור למסגרת בפיקוח משרד החינוך. בטרם כניסתו למסגרת מפוקחת על ידי משרד החינוך, תידרשו להשתתף
ב"ועדת אפיון וזכאות" לבחירתכם עומדים שני מסלולים עיקריים המותאמים ליכולות השמיעתיות,
השפתיות והרגשיות של ילדכם:
מסלול 1
להמשיך במסגרת של גן לילדים כבדי שמיעה וחרשים (ילדי כו"ח). גן זה נמצא בתוך אשכול גני מיחא בחיפה או גן מיחא בטבריה. הגן מנוהל על ידי צוות רב-מקצועי (גננת מומחית לילדי כו"ח, קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק, מטפלת רגשית) ומכיל עד 10 ילדים בקבוצה. הגן פועל 6 ימים בשבוע (כמו גן רגיל) וילדכם יגיע מידי יום עצמאית או בהסעה הממומנת על ידי הרשות/המועצה המקומית אליה אתם משויכים'.
מסלול 2
שילוב בגן רגיל, בקרבת מקום מגוריכם, המאפשר לילד לקבל תמיכה של גננת מומחית-תחום אשר תגיע לגן בין פעם לפעמיים בשבוע ותתמוך בכל התחום השמיעתי , השפתי והחברתי (מסייעת בהבנת התכנים הנלמדים, מוודאה שהילד מרכיב את העזר השמיעתי כראוי ושהצוות יודע כיצד לתפעל את מערכות ההגברה ואת העזר השמיעתי עצמו). במסלול זה, ניתן יהיה גם להוסיף יום בשבוע בו הילד מבקר במסגרת גן מיחא, שם יפגוש ילדים כבדי שמיעה וחרשים כמותו ויוכל להזדהות עם קבוצת שווים עמיתים. ביום זה הילד יקבל את כל סל הטיפולים לו הוא זכאי, כולל ביצוע בדיקות שמיעה ומעקב שמיעתי אחר התפקוד השמיעתי. מסלול זה, תלוי בצרכי הגיל וברצונכם האישי ונועד לחסוך לכם ההורים את הטרחה הכרוכה בתיאומים לכל הבדיקות הנדרשות.
ליווי המשפחה
במרבית המקרים, כשנולד ילד כבד שמיעה/חירש, צריכה המשפחה לעשות "חישוב מסלול מחדש" ולהיערך לקראת יציאה לדרך שהיא לרוב לא מוכרת.
אנו, במיחא חיפה והצפון , שואפים לתת להורים מענה מיטבי בהלימה לצרכים המתעוררים.
עם פנייתכם הראשונה אלינו, תיפגשו בעובדת הסוציאלית שתצעד אתכם יחד בצעדים הראשונים בבניית מערך התמיכה המותאם לילדכם.
אתם תתבקשו להעביר אלינו בדיקות רלוונטיות וכל מסמך תומך אחר ונחל בתהליך.
חשוב לנו לציין כי, המענה ניתן לטווח רחב של לקויות בשמיעה, החל בירידת שמיעה חד צידית קלה עד בינונית, ירידת שמיעה דו-צידית קלה עד בינונית וכלה בחירשות מוחלטת.
בהמשך להערכה שנבצע יחד, יוצע לכם, ההורים, תהליך הכולל שיקום שמיעתי ושפתי לילד, הדרכה בנושאים הקשורים להנגשת הסביבה ומתן כלים שיאפשרו לכם לתקשר עם ילדכם בצורה יעילה וכן תמיכה רגשית לאורך התהליך .
כמו כן, תקבלו מאתנו מידע לגבי הזכויות להן הילד ואתם זכאים, בכפוף לחומרת הלקות (ביטוח לאומי, מס הכנסה, משרד הבריאות ואחרים).
הבחירה וההחלטה הסופית באשר לתהליך הנכון ביותר לילדכם ולכם הן שלכם הורים יקרים.